Wednesday, January 5, 2011

Itulah takdirnya.....

Salam semua,

Ramai yang mengambil cuti hujung tahun termasuklah saya. Dah jadi macam satu tradisi bagi kita semua yang bekerja dengan majikan samada kerajaan ataupun swasta. Ada yang mengambil kesempatan bercuti ditempat-tempat menarik didalam dan luar Negara. Itu bagi yang berduitlah….

Saya mengambil kesempatan bercuti untuk balik kampong di Kelantan. Bukan untuk makan angin tapi untuk menyiapkan Famiha Homestay di Tanah Merah Kelantan. Banyak kerja yang nak buat sebelum kami menerima tetamu. Alhamdulillah kini telah dibuka untuk tempahan pengunjung. Sudahpun ada pengunjung yang membuat tempahan untuk cuti tahun baru Cina nanti.

Apa yang saya nak kongsikan disini ialah saya hampir-hampir tidak dapat balik ke Kelantan sebagaimana dirancang. Sebabnya ialah kereta saya telah terlibat dalam kemalangan di Kilometer 46 lebuhraya Karak. Bahagian depan sebelah kanan rosak teruk. Lokasi kemalangan adalah lebih kurang 3 Km selepas Bukit Tinggi menghala ke Kuantan, berhampiran Simpang Berjaya Resort. Bagaimanapun saya serta anak-anak iaitu Faris dan Hazierah tidak mengalami sebarang kecederaan…Syukur Alhamdulillah. Bagaimanapun traumanya agak berpanjangan beberapa hari. Hingga tak terkata sebaik kemalangan itu berlaku. Kejadian berlaku terlalu pantas…Itulah takdir. Walaupun telah berhati-hati, ia tetap berlaku.

Selepas selesai membuat laporan polis, abang ipar saya dari Raub datang jemput dan kami bermalam di Raub pada malam tersebut. Keesokannya meneruskan perjalanan balik ke Kelantan dengan meminjam kereta anak saudara saya.

Saya kongsikan kisah ini untuk memberi ingatan kepada semua supaya lebih berhati-hati selepas kawasan Bukit Tinggi tersebut. Terdapat dua selekoh tajam dan menurut seorang yang berhenti menyaksikan kemalangan itu, tempat itu selalu berlaku kemalangan, tapi belum ada sebarang tindakan pencegahan yang diambil. Tindakan terbaik adalah dari diri kita sendiri. Perlahankan kenderaan setelah melalui Bukit Tinggi dengan kelajuan kurang 80Km sahaja untuk lebih selamat. Kemalangan yang berlaku bukan saya yang salah. Kereta dihadapan saya yang terbabas di laluan memotong. Sebaik sampai diselekoh berkenaan, saya nampak kereta berkenaan telahpun terbabas. Saya tidak sempat mengelak dan melanggar kereta berkenaan. Terdapat dua selekoh tajam di kawasan ini dan kemalangan saya ini berlaku diselekoh kedua. Jadi berhati-hatilah….Semoga kita semua dalam perlindungan Allah sentiasa hendaknya.

Hajat hatinya bila balik Kelantan dan ada peluang nak pergi mengadap Tn Guru Nik Jaafar di Kg Kangkong Pasir Mas. Namun waktu yang terbatas melenyapkan semuanya.....Semoga Allah mengizinkan di kesempatan yang lain....

Wassalam...

1 comment:

  1. Takziah Abe Nordin, smg kita semua dilindungi Allah sokmo, kita merancang, tetapi Allah perancang yang terbaik...

    ReplyDelete