Wednesday, March 2, 2011

Catatan Kelas tarannum 5

Salam,


Alhamdulillah kelas Tarannum ke 5 telah berjalan dengan lancar seperti biasa. Saya juga perhatikan kehadiran pelajar semakin bertambah. Mungkin kaedah pengajaran yang diajarkan oleh Ustaz telah menarik minat ramai untuk turut serta. Ramai juga yang datang dari jauh seperti Kajang, Gombak, Sentul, Subang dan lain-lain.. Pada yang datang dari jauh ini saya boleh katakan dalam bahasa rock " wa respect sama lu"....Banyak pahala tu.!!

Kelas malam tersebut masih lagi berkisar kepada ulangkaji lagu Bayati. Pelajar dibukakan peluang untuk membaca harakat 1-3 kemudian disambung oleh pelajar lain dengan harakat 4-6. Pada malam ini ustaz menekankan berkenaan dengan Tabaqat (tingkatan) suara. Contoh disini adalah jika pelajar yang memulakan bacaan harakat 1-3 dengan nada yang agak tinggi...maka pelajar yang menyambung harakat 4-6 akan bermasalah disebabkan nada yang terlalu tinggi diperlukan untuk mengalunkan harakat berkenaan. Disinilah pentingnya penyesuaian tabaqat dengan nada suara yang kita ada. Jangan ikut orang lain, tapi nilailah diri sendiri, dimanakah tabaqat yang sesuai dengan suara kita.

Ramai yang salah faham dengan mengatakan " nada suara saya rendah...tak boleh bertarannum kerana Tarannum perlukan nada suara yang tinggi " Ini satu kesilapan....Mereka ini sebenarnya tidak memahami penggunaan tabaqat suara. Sesuaikan nada Do..re..mi.. itu dengan nada suara kita sendiri....

Saya berikan contoh Adik Muhammad Ahmad Zahid yang telah memenangi Naib Johan Akademi Al Quran musim ke-4 adalah diantara mereka yang mempunyai nada suara yang rendah. Bagaimanapun kemahiran beliau dalam penggunaan suara dan burdah-burdah lagu telah meletakkan beliau antara yang terbaik. Contoh yang kedua adalah Ustaz Yahya Daud yang pernah mewakili kelantan dan memenangi Tilawah Kebangsaan dan Antarabangsa (tahun saya tak ingat) adalah diantara mereka yang mempunyai nada suara yang rendah. Kalau tak guna mikrofon, suaranya amat perlahan. Tapi Burdah lagu dapat menghapuskan segala kelemahan tersebut sehingga mampu berjaya ke peringkat tersebut. Beliau juga adalah Mursyid bagi Tarannum dalam akademi Alquran yang ke-3.

Jadi jangan putus asa bagi tuan-tuan yang mempunyai nada suara yang rendah. Teruskan belajar dan Insya Allah akan faham dan dapat mengalunkan Tarannum Al Quran dengan baik.

Diakhir kelas Ustaz telah menunjukkan bagaimana lagu Bayati ini diserapkan kedalam ayat yang lain. Beliau telah memilih Surah Al-fatihah sebagai contoh. Sila dengar dari rakaman yang di sertakan. Perhatikan kesamaan nada setiap harakat dengan surah Al-Baqarah yang telah dipelajari sebelum ini.

Selamat mendengar....

Rakaman Kelas ke -5

Note :

Komen dari tuan-tuan amat dialu-alukan.

No comments:

Post a Comment