Thursday, March 3, 2011

Perkongsian Maklumat

Salam semua,

Media internet sudah menjadi sebahagian daripada kehidupan kita buat masa ini. Setiap hari melayari internet dengan pelbagai tujuan. Ada yang mempunyai tujuan yang baik. Ada juga yang mempunyai tujuan yang buruk seperti dengan niat menipu dan sebagainya. Buruk dan baik ada dimana-mana, bergantung kepada pilihan kita.

Saya seringkali merujuk kepada internet apabila ingin mencari maklumat sesuatu perkara. Daripada resepi sehingga kepada benda yang komplikated seperti nak repair TV dan komputer. Saya belajar repair komputer dulu pun melalui internet. Asas yang kita pernah belajar mungkin tidak mencukupi, namun daripada perkongsian ilmu dalam internet kita dapat memajukan diri dengan ilmu yang dapat memberi faedah kepada kita.

Begitulah juga dengan ilmu agama. Begitu banyak ilmu yang boleh diperolehi melalui internet. Tinggal lagi kita perlu menyaring dan tidak menerima bulat-bulat apa yang diperolehi. Sebarang keraguan perlu dirujuk kepada individu yang lebih mengetahui.

Halaman blog ini di wujudkan diatas dasar perkongsian ilmu. Insya Allah ada manafaatnya buat yang membacanya. Insya Allah juga dan dipohon kepada Allah supaya apa yang dikongsikan termasuk didalam 3 amalan yang berkekalan pahalanya walaupun nanti saya kembali menghadap Allah iaitu Ilmu yang bermanaat yang disebarkan. Walaupun sepatah perkataan, walaupun sebaris ayat, ianya pasti amat bermakna apabila kita kembali menghadap Allah. Inilah yang menjadi pembakar semangat dan memberi kekuatan untuk terus menghidupkan blog ini.

Saudara saudari,

Perkongsian ilmu ini akan lebih menarik apabila ada hubungan dua hala, daripada saya dan juga pembaca. Saya dapati ramai yang mengunjungi blog ini, tidak kurang 100 klik sehari, tetapi tiada komen yang diberikan. Ini menjadikan blog ini sunyi dan tiada "give and take". Tak tahulah apa sebabnya. Bagaimanapun tiada masalah bagi saya. Blog ini juga untuk rujukan saya sendiri....Untuk menjadikan blog ini lebih menarik, saya berhasrat memasukkan video, bagaimanapun ada sedikit masaalah, tapi tak ada siapa nak bantu. Malas nak bersusah payah kot!! tak tahulah...Masih menunggu dari seorang sahabat untuk bagi software proses video tersebut, belum sampai-sampai....nak minta berulang kali segan pula.....huhuhu....

Akhirnya saya nak coretkan disini iaitu Masjid Putrajaya dan Masjid Wilayah juga ada menganjurkan kelas Tarannum. Untuk Masjid Wilayah penyertaan telah ditutup. Mungkin boleh cuba intai-intai peluang ditahun depan. Pengambilan terhad 30 orang sahaja. ( pendapat saya tak sepatutnya begitu.....penyertaan yg ramai lebih baik sebab mungkin ramai yang "syahid" dipertengahan jalan....maaf ye..last sekali tinggal beberapa orang...Ustaz nak mengajar pun tak bersemangat).
Masjid Putrajaya saya tak pasti. Masa saya tanya bulan lepas masih boleh disertai sebab kelas baru bermula selepas Cuti tahun baru Cina. Dapatkan info dari website masjid Putrajaya.

Sekian perkongsian info hari ini.

Wassalam.

2 comments:

  1. salam nordin.sy sgt3 bermint nk bljr ilmu tarannum.tp,stktni sy xde pluang nk bljr dr ustz2 @pn sertai kls tarannum.ade sy tgk2 video2 tp, sy xtau mcmne spatutnye sy start.yg mane dlu sy harus bljr.bayati k rast k.sy xtau semuani.tp mint sgt3 nk bljr.mcmne ye.kalau blh.nk minta nordin bg tau sket tntg bayati tu ape.rast tu ape.n semua yg ade dlm tarannum.trus trg, sy mmg xtau langsung psl tarannumni.kagum sgt dgr adik2 kecil pn dah hbt tarannum.bce merdu n sayu je.tp sedihnye sy msh xpandai n xtaupn psl ilmuni..:'(

    ReplyDelete
  2. Salam ustaz nordin ,

    Saya pun minat macam tuan zul jugak tapi masalah saya pula ialah berkenaan bagaimana nak melatih tabaqat2 suara. Kalau nak melagukan tue bagi saya mungkin tiada masalah tapi nak dapatkan punca/sumber suara tue jer yg saya nak kuasai.

    Bagaimana saya boleh melatih tabaqat2 suara nie di dala taranum. Sekian tq.

    ReplyDelete